Een eerlijke en duurzame kop koffie

Nordkapp Coffee staat voor een systeemverandering. We kopen onze koffiebonen in via een importeur die de boer kent en daar een duurzame relatie opbouwt. Door deze goede relatie kunnen we samen met de boeren goede koffie maken.

Zo verbouwt Jhoan Ceron uit Colombia onze Colombia Argote. Hij is een zelfstandige boer die 500 koffiestruiken bezit. Hij plukt niet al zijn bonen tegelijk omdat we bonen van een bepaalde kwaliteit willen. Die selecteert hij voor ons en verwerkt ze net even anders dan anders. Hij krijgt daarvoor een meer geld voor zijn bonen en wij kunnen hierdoor een bijzondere koffie verkopen met een zoete smaak, speciaal voor Nordkapp verwerkt. 

En zo bouwen we met iedere boer of coöperatie iets op. Dit houdt in dat we de koffie ieder jaar beter kunnen maken. En de boer krijgt zekerheid. Ook als de oogst een jaar iets minder goed is, lopen we niet weg.

Dit is hard nodig omdat de meeste koffie die je in de supermarkt vindt niet eerlijk geproduceerd wordt. Over het algemeen ontvangt de boer maar 10% van de totale prijs die jij voor koffie betaalt. Dit komt omdat het grote systeem niet klopt. Grote koffiemerken kopen massaal koffie op voor de wereldprijs die door aandeelhouders bepaald wordt en daardoor veel te laag is. De fairtrade prijs is gebaseerd op deze wereldprijs. Die is beter dan reguliere koffie, maar vaak nog te laag voor de boer om zijn kinderen naar school te laten gaan.

Onze koffie heeft geen fairtrade label omdat dit label de boer vaak veel geld kost en bovendien staan wij voor een transparantere koffieketen die niets te maken heeft met de wereldprijs van koffie. Onze importeurs zoals This Side Up zorgen ervoor dat de boeren met wie we werken koffie verbouwen met zorg voor het klimaat. Koffie van hoge kwaliteit produceer je alleen zonder pesticiden, op een plantage waar biodiversiteit hersteld wordt. Alleen dan kunnen we op de lange termijn goede koffie blijven drinken.


Verpakkingen

Om de kwaliteit van onze zorgvuldig verbouwde en gebrande koffie zo lang mogelijk te waarborgen zorgen we voor een goede verpakking. We kiezen waar mogelijk voor verpakkingen op basis van plantaardig materiaal die onder bepaalde omstandigheden ook composteerbaar zijn.

Onze partners

Lekkere koffie maken kunnen we niet alleen. We werken daarvoor samen met partners in de keten. De meeste koffie kopen we in bij: